BemutatkozásMivel fordulhat hozzám?

Pszichológiai tanácsadás keretében változatos problémákkal kereshet meg, úgy mint:
 • szorongás
 • fiatal felnőttkor problémái (kapunyitási pánik, korai kiégés, párkapcsolati elakadás, útkeresés stb.)
 • megfelelési kényszer
 • önbizalom
 • önismeret
 • énhatárok, nemet mondás nehézsége
 • kiégés
 • önelfogadás, szégyennel és bűntudattal való munka
 • családi minták megértése és feldolgozása
 • negatív gondolatok kezelése
 • stresszkezelés
 • kommunikáció
 • érzelemszabályozás
 • tudatosság
 • életvezetési kérdések
 • életmódváltás és önfejlesztés

Szemlélet

Helstáb Laura vagyok, okleveles pszichológus. Elfogadás és elköteleződés terápiában (ACT), meseterápiában és művészetterápiában képződtem, emellett relaxációs technikákkal is dolgozom. Fő területeim a különböző szorongások, negatív gondolatok és érzelmek kezelése, megfelelési kényszer, kiégés, kötődés, családi mintákon való változtatás, az önismeret és az önbizalom kérdéskörei.

Szeretném a hozzám fordulókat abban segíteni, hogy egy olyan életet alakítsanak ki maguknak, amelyben a legjobb önmaguk lehetnek. Ehhez fontos megtanulnunk a határaink meghúzását, az érzelmeink felismerését és megfelelő kifejezését – ementén idővel a szorongásaink is oldódnak, hiszen megtapasztaljuk, hogy biztonságban vagyunk önmagunkban, és önazonosak, felszabadultak tudunk lenni a kapcsolatainkban.

Hiszek abban, hogy a megfelelő kapcsolatokban gyógyulunk, képesek vagyunk újraírni a mintáinkat, és ez a kapcsolódás az, amit a terápiás térben nyújtani tudok. A folyamatban én úgy tekintek magamra, hogy egyenrangú félként vagyok jelen, aki arra törekszik, hogy minél jobban megismerje azt, aki vele szemben ül, útközben korrigálva azt a képet, amit a kliens talán torzan őriz magáról, vagy kipótolva a hiányzó darabokat. Nincs két egyforma ember és történet, és pont ezt szeretem annyira a munkámban: hogyha valakit hozzásegíthetek ahhoz, hogy a saját. egyedi útján legyen boldog.

Számomra boldognak lenni, harmóniát teremteni az életünkben nem azt jelenti, hogy minden “rosszat” elkerülünk, vagy megszüntetünk - ez általában nem is lehetséges, hiszen csak azt nem éri stressz, veszteség, vagy azzal nem történnek rossz dolgok, aki nem él. Ha az életet a maga teljességében szeretnénk megélni, nem lehet kispórolni a negatív érzéseket: de megtanulhatjuk megszelídíteni őket, hogy ne a félelmeink diktálta, hanem az általunk választott úton mehessünk.

Módszereim

- elfogadás és elköteleződés terápia (ACT)
- meseterápia
- művészetterápia

Az ülések során gyakran ötvözöm a tudatos jelenlét gyakorlatait a kognitív technikákkal, így az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT), vagy a kognitív viselkedésterápia (CBT) módszereivel. Ez a keretrendszer megtanít máshogy viszonyulni a negatív gondolatainkhoz és érzelmeinkhez, valamint önmagunkhoz is. Az ACT-et nagyon szeretem, mert számos technikát tud arra, hogy a gondolataink és érzelmeink ne uralkodjanak el rajtunk, szabadok maradjunk abban, hogy megválasszuk a viselkedésünket bármilyen helyzetben.

A különböző akadályok feloldásában a mesék bölcsességére is támaszkodhatunk, melyben meseterapeutaként tudom segíteni a hozzám fordulókat. A mesék szereplői, eseményei és helyszínei leképezik azokat a belső énrészeket és akadályokat, amelyekkel küzdünk: a cél, hogy harmóniába kerüljenek bennünk, kapcsolódni tudjunk a belső segítőnkhöz, és a hősünk végül teljes életet éljen.

Számos mentális probléma gyökerét képezi az érzelmek és gondolatok elfojtása, és a hozzájuk kapcsolódó szégyen és bűntudat - felnőttként, a biztonságos teret megteremtve megtanulhatunk újrakapcsolódni saját magunkhoz, azokkal az új készségekkel, melyek segítik az érzelmeink és gondolataink feldolgozását, egészséges kifejezését. Ebben segítségünkre lehet a mindfulness meditáció, a tudatos jelenlét és lehorgonyzás technikája, a negatív gondolatok átkeretezése, az asszertív kommunikáció, az önreflektív írás, vagy a művészetterápia.

Úgy gondolom, a testünk aktív részese ezeknek a folyamatoknak, nemcsak a lélek, hanem a test bölcsességére is építhetünk a gyógyuláshoz. A testtel való kapcsolat kiépítése, az érzelmeink tudatosítása és felismerése támogat minket abban, hogy visszataláljunk valódi önmagunkhoz.

Szakmai életút

Pszichológusi végzettségemet az ELTE pszichológia mesterképzésén szereztem (2017), tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon. Emellett elvégeztem a Metamoprhoses Meseterápia képzést, ahol Boldizsár Ildikó volt a tanárom, illetve a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerét is elsajátítottam. Ezután az érdeklődésem a kognitív technikák és a meditáció felé fordult, így találtam rá az Elfogadás és Elköteleződés Terápiára (ACT), melynek alapjait az IAOTH (International Association of Therapists) által akkreditált, angol nyelvű továbbképzésen sajátíthattam el.

3 év iskolapszichológusi munka után indítottam el a magánrendelésemet, ahol várom a hozzám forduló felnőtteket, fiatalokat. Emellett trénerként csoportokkal is foglalkozom, tartottam már kurzusokat diákoknak többek között az időmenedzsment, önismeret, kommunikáció témájában, voltam multinál workshopot tartani a kiégésről, illetve Erasmus+ facilitátorként angolul vezetek tréningeket segítőknek és ifjúsági munkásoknak a világ minden tájáról. 2022-ben megtartottam az első ACT-fókuszú, nemzetközi továbbképzésemet segítő szakembereknek, majd 2023. őszén a második csoport is elindult.